Партия на Зелените с писмо до Президента на Република България

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА

                                                                                                 Р. БЪЛГАРИЯ 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

 

П.п. „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ”, с писмо в началото на м. февруари, Ви,  призова да приложите Конституционното си право по Чл. 101. ал.(1) в срока по чл. 88, ал. 3 мотивирано да върнете в Народното събрание Закона за изменение и допълнение на валутния закон  за ново обсъждане в частта му, разрешаваща на БНБ на практика да суспендира законово приетия „Валутен борд” при поискване от страна на другите държави – членове на Еврозоната още при влизането или по време на престоя ни в ERM II(чакалнята) и да въведе „плаващ” курс на българския лев.

Аргументите ни бяха, че това ще донесе двойна печалба на управляващите. Първо, ще си разделят(окрадът) през бюджета освободените 30 милиарда обезпечение на „валутния борд” и второ, от инфлацията, която ще настъпи като следствие на невижданата икономическа криза, която се задава в края и след преодоляване на пандемията. От нея, подобно на периода 1995/1997 години ще бъдат стопени(изсмукани) спестяванията на дребните вложители, които са няколко десетки милиарда лева.

Нещата тогава се разминаха с тържествени изявления, на министър председателя г-н Борисов, че ще се изчака постигане на консенсусно решение или много широка обществена подкрепа и нищо не струващо за отмяна решение на Народното Събрание за непроменяне на сегашния курс до приемането ни в Еврозоната. От три-четири дни, той за кой ли път се отметна от думите си и заяви, че е разпоредил комплектовката на документите за кандидатстване на Р. България за т.н. „чакалня” на Еврозоната – ERM II и е решил в близките дни до края на м. април т.г. да ги внесе.

Арогантността и безочието на тези действия са още по отвратителни на фона на коронавируса и пандемията от него; на въведеното извънредно положение; на ошашавения от Борисов и НОЩ, арестуван в къщи и уплашен до смърт български народ. Те не са достатъчни аргументи, за да се откаже управлението на ГЕРБ от крадливите си намерения за „богат пир по време на чума”. Напротив, тези обстоятелства най-безсрамно се използват, за да се вменяват лъжи, че в Еврозоната ни очакват с отворени обятия и че, с влизането на България в чакалнята, тя ще си реши(едва ли не безвъзмедно) всички финансови и социални проблеми,

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ,

 

Ние, от „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ”, предвид ограниченията във времето и от извънредното положение, предлагаме, да се възползвате се от правата си по чл. 10, ал. (1), т. 2 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и да направите „Предложение до Народното събрание за произвеждане на национален референдум за кандидатстване и влизане в Еврозоната”. Това, според нас, е възможен начин да се забави и спре посамозабравилия от консумираната власт по време на извънредно положение премиер Борисов.

 

 

12.04.2020 г.                                                      Партия на ЗЕЛЕНИТЕ

 

П.П. Прилагаме писмото от 12.02.2020 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>