Декларация на п.п. „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” относно опитът да се премахне тихомълком „валутния борд”, през преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

на п.п. „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” относно

опитът да се премахне тихомълком „валутния борд”, през преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон.

„Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” е възмутена и алармира българската общественост за поредния опит на управляващите да решават „на тъмно” въпроси от съществена важност за държавата и народа като избягват публичното им обсъждане. Порочната практика за приемане на важни законодателни промени, чрез промени  и преходни и заключителни разпоредби в други закони се превърна в запазена марка на ГЕРБ.

Този път обект на посегателство е може би най-стабилното и консенсусно нещо в Р. България – „валутният борд”. По-просто казано, сигурността на българина, че като се събуди сутрин, каквото и да се случва на световните валутни пазари, той за своите 1.95583 лева ще си купи едно евро. Предложението от Менда Стоянова и нейни колеги от ГЕРБ, е в закона за БНБ да се запише, че от датата на влизане на България в т.нар. чакалня на еврозоната – валутно-курсовия механизъм ERM II. Така, официалният курс на лева към еврото трябва да бъде равен на курса, договарян между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната – тоест „плаващ”. С други думи, с невинно на глед допълнение, да се предреши излизането ни от „валутния борд”.

Въпросът за отказ от лева като национална валута и приемането на интернационална валута – Евро, е съществен, идентификационен въпрос за всяка една нация и държава. Още по-важен е въпросът, за риска по отношение на гръмогласно прокламираната „макро икономическа и финансова стабилност”. Защото, валутният борд не е само константното съотношение „евро-лев”, а е и комплекс от ограничителни мерки, регламентиращ макрорамката на държавния бюджет и на допустимите толеранси в нея. Преминаването към практически нови икономически и финансови отношения в условията на „плаващ” курс на националната валута, съчетано с „високо професионално и компетентно калинково” управление, носи огромен риск от икономически и социален срив в страната.

„Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” е обезпокоена и трудно си обяснява поразителното бързане на управляващите да „втикнат” България във валутно курсовия механизъм – ERM II (чакалнята на еврозоната). Като аргумент пак се повтаря до втръсване прословутата „макроикономичиска и финансова” стабилност. Но членството в Еврозоната е свързано и с още редица други показатели, включително състояние на правосъдната система, степен на корумпираност, социални показатели, свързани с жизненото равнище  като минимални и средни заплати и пенсии, относителен дял на хората, живеещи под прага на бедността и т.н.

Поради това, „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” силно се съмнява в приемането ни през април т.г. в ERM II. Но дори това да стане по необясними „политически” или от друг характер причини, то чакането в чакалнята със сигурност ще бъде по дълго от чакането на „Шенген”. Защо е тогава бързането да падне опората на стабилността у нас – „валутния борд”, с помощта на невярното твърдение, че това е изискване за кандидатстване за чакалнята на Еврозоната. Валутният борд трябва и ще падне, с влизането ни в Еврозоната и приемане на Еврото за национална валута.

Според „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” отговорът на този въпрос е прост. Защото, „валутният борд” е гарантиран с 30 (тридесет) милиарда обезпечение в стабилни международни финансови институции и с неговото отпадане, те се връщат в бюджета на страната. А днешните управляващи са ненадминати специалисти по неговото източване и присвояване.

Затова, „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” счита за абсурдно и престъпно да се отказваме тайничко от „валутния борд”, чрез предложен от народен представител текст, между двете четения на промените в друг закон. Крайно време е такива важни за държавата и хората, въпроси като прекратяването на „валутния борд”, отказа от българския лев, кандидатстването за Еврозоната да става със съответни решения или закони приети от Народното събрание, съгласно волята на народа, прозрачно и след широко обществено обсъждане.

„Партия на ЗЕЛЕНИТЕ” призовава г-жа Менда Стоянова да оттегли това си предложение при второ четене; народните представители да не приемат това предложение, ако не бъде оттеглено; управляващите да организират всенародно обсъждане чрез национален Референдум на въпросите за прекратяването на „валутния борд”, отказа от българския лев и кандидатстването за Еврозоната. Вотът на българските граждани да определи и съдържанието на нормативните актове на Народното събрание.

 

София, 27.01.2020 г.                            Партия на ЗЕЛЕНИТЕ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>