Тончо Токмакчиев: Поставил съм си за цел в следващите 4 г. София да стане град без пластмаса

home_ABHg9T_vFDzGn_j

l Роден на 2 май 1963 г. в Бургас

l Завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в класа на Николина Георгиева

l Едно от основните лица на студентското предаване “Ку-ку”, а по-късно и “Каналето”

l Главен актьор и продуцент на предаването по БНТ “Шоуто на Канала”

l Играе в множество театрални постановки

l Кандидат за кмет от Партията на зелените и водач на листата им за общински съветници в столицата

- Г-н Токмакчиев, как решихте да влезете в политиката?

- Не мисля, че това е влизане в политиката, а е проява на гражданска позиция. Преди да участвам в кметските избори, имах няколко предложения да се включа в други листи и в инициативни комитети. В крайна сметка приех предложението на Партията на зелените, защото техните убеждения не противоречат на моите принципи и идеи. Аз съм човек, който винаги е имал отношение към политиката. Има и една максима, че дори да не се занимаваме с политика, политиката се занимава с нас. Често имаме упреци към хората, които ни управляват, но малко са тези, които имаме куража да се опитаме да променим нещо.

- Как дойде предложението да бъдете издигнат за кандидат-кмет от Партията на зелените?

- Нито съм партиен член, нито политик. Аз съм от гражданската квота. Според мен партийните ежби на национално ниво пречат на развитието и управлението на общините, малките и големите градове. За мен е по-важно в общинските съвети да влизат доказали се професионалисти, хора, които имат представа за развитието на градовете. Пътували са по света, видели са добри практики. Управлението на един град се нуждае от адвокати, лекари, артисти, инженери, архитеки, художници. Трябват повече хора със свободни професии, а не зависими от партийни централи.

- Как трябва да се развива София?

- Едно от нещата, които съм си поставил за цел, е в следващите 4 години София да бъде град, свободен от пластмаса. Това е страшен проблем в световен мащаб. Страни като Австрия и Германия вече вървят в тази посока. Употребата на пластмаса пряко застрашава качеството на живота ни. Замърсява цялата околна среда – реки, морета, планини. Европа вече върви в тази посока и вместо винаги да сме на дъното на класациите, да тръгнем и ние по този път.

Другата ми цел е да се направи по-лесен достъп на софиянци до Витоша. 

Има и друго, за което си задавам въпроса, след като София е възникнала поради минералните извори и отвсякъде е заобиколена от минерални води, то къде е този санаториум или къде е този спа туризъм?

- Как би могъл да се доразвие туризмът на Витоша?

- Витоша е оставена на произвола. Съоръженията там са на поне 50 г. Спомням си моята дъщеря, като беше на 6 години, ходеше на ски училище. Оттогава нищо не е мръднало. Стои в това състояние. Но не е само това. Ние трябва да имаме много лесен достъп до планината. Трябва да имаме достъп от центъра на София до Витоша по най-лесен начин. В момента най-лесно се качват с коли. Има и автобуси, но те са възможно най-старите. Одимяват планината. Трябва там да не се карат само ски, но и велосипеди.

Аз съм един от хората, които по няколко пъти годишно качват Черни връх. Знам как в събота и неделя се затрупва Витоша с коли. Това е един от проблемите, които трябва да бъдат решени.

- Друга от посоките на работа за вас са крайните софийски квартали. Кои от тях трябва да бъдат облагородени и развити?

- София е изградена от 38 населени места. Това не е само центърът на града. София е от “Ботунец” през Мировяне до “Кокаляне”. Там също живеят столичани. Скоро си говорих с Катето Евро. Тя живее в “Кокаляне” и ми каза, че там постоянно са подложени на режим на тока, а живеят много хора. Имат проблем с почистването на улиците през зимата и с отоплението също. Говорим за чиста околна среда, а нямаме газификация на крайните квартали. Там всички са на твърдо гориво.

- Вие сте един от най-изявените и популярни български актьори. Какво трябва да се промени при културните събития в столицата?

- Всички културни събития в София са съсредоточени в центъра. Големи столици като Париж и Лондон организират значителна част от културните си събития в  редградията.

Това може да се направи и тук. Естествено метрото е предпоставка за добра комуникация между всички крайни части на града. Първото метро в Лондон е построено през 1863 г. Това е преди повече от 150 г. Освен че това е най-удобният траспорт, той е и символ на престиж за един град.

- Кандидатът за кмет от “Спаси София” смята, че метрото трябва да спре да се развива засега. Какво смятате вие за това?

- Всеки търси някакви странни идеи, чрез които да привлече внимание. Не съм специалист, но определено се усеща как метрото облекчи трафика на София. Намаляха колите в центъра. Смятам, че за да бъде една метро мрежа възможно най-функционална, тя трябва да бъде достатъчно наситена. Да може да се прекачваш бързо. Трябва да се търси екологичен транспорт.

- Как може София да стане още по-зелен град?

- Цялата мрежа от паркове, градинки и междублокови пространства, освен че трябва да бъде поддържана, трябва и да се защитава от застрояване и презастрояване. Нужно е и да се подобрява. Аз живея в жк “Иван Вазов”. Когато е хубаво времето и в почивните дни, там се струпват десетки хиляди хора и в целия парк например има само една тоалетна. Има и няколко химически тоалетни, но те са към някои от заведенията и се заключват, пък трябва да се търсят ключета. Оттам хората тръгват по нужда из целия парк. В края на краищата това са нужди. Не можеш да ги спреш.

Също и в центъра на София, около Народното събрание, катедралата “Св. Александър Невски”, “Квадрат 500”, там няма обществена тоалетна. Онзи ден минавах оттам, едни жени ме познаха, спряха ме и ми казват, че идват много чужденци, които търсят тоалетна, а няма къде. Има много такива дребни детайли. Иначе като погледнем София отдалеч, изглежда прекрасно. За мен София е прекрасен град, но, както се казва, дяволът е в детайла.

- Един актьор като вас има ли място в общинския съвет?

- Според мен общинските съвети трябва да са като църковните настоятелства.

от едно време. Хората, които са най-изявени, най-отговорни, са били избирани от народа. Не било да влезем, защото си нямаме работа. Аз не съм скучаещ. Имам си много работа. Имам 8 представления, в които играя, но за мен това е обществен ангажимент. Трябва да изпълним системата с качествени хора. Не да я сменяме. Нужни са професионалисти. Аз в моята професия вече в продължение на 30 години постоянно съм пред хората, пише се за мен, говори се за мен – къде хубаво къде лошо, но такъв е животът на хората, които са известни.

Аз съм обиколил половин свят. Колкото съм прочел, има хора, с които два-три вагона книги ни делят. Само пиесите, които съм изиграл, те една от тях не са прочели. Много е важно в общинския съвет да влизат четящи хора, които са чели.

- Ако влезете в общинския съвет, това означава ли, че ще напуснете театралната сцена?

- Не, аз винаги съм имал много ангажименти и много работа. Никога това не ме е плашело. Моята теория даже е, че когато човек върши нещо, си почива от другата работа. Аз така си почивам. За мен повече от два-три дни, без да се прави нещо, е хабене на време.

Ако вляза в общинския съвет, естествено ангажиментите ми в театъра ще бъдат редуцирани, но аз никога няма да се откажа от това да играя. Това съм искал и това искам да правя.

- Актьорстването и театърът помагат ли ви по някакъв начин в политиката?

- Помагат. Ще дам един пример. Един от най-успешните президенти е Роналд Рейгън. Той е колега актьор. Арнолд Шварценегер – много голям актьор, беше губернатор на Калифорния. Можеше да стане и президент, но просто не е роден в САЩ. Много такива случаи има на хора на изкуството, които са се занимавали успешно с такъв тип обществена дейност.

Не съм само аз актьор в българската политика. Това са Стефан Данаилов, Евгени Будинов, Нона Йотова и други.

Наистина помага, защото за да си добър актьор, трябва много да наблюдаваш. Това ти е работата. На мен това ми е професионално изкривяване – да наблюдавам хората.

- Вие самият сте правили през годините много политическа сатира. Готов ли сте да правят скечове с вас?

- Ако има причина, поради която да правят, нека правят. Готов съм отвътре да им давам сюжети. (Смее се.) Само да кажа колко би било добре, ако съм в общинския съвет, как аз ще разкажа какво се случва вътре в съвета. Нищо няма да спестя.

- Коя ще бъде вашата най-голяма кауза като кмет на София или член на общинския съвет?

- Моят девиз е “Добри дела за София”. Трябва в общинския съвет да се вземат добри решения, които да водят до добри дела за града. Освен ограничаването на пластмасата един от проблемите на града е ликвидацията на общински предприятия, които извършваха ремонтите в столичните райони. Покрай кандидатурата ми за кмет се поинтересувах как са уредени успешни български градове. Пример е Бургас. Там има такова общинско предприятие, което се занимава с ремонти, дупки по улиците. В София това го няма и всичко минава през обществени поръчки.

За да се запълни една дупка в “Люлин”, “Дружба” или “Ботунец”, се минава през тромава процедура. 

Затова е необходимо тяхното незабавно възстановяване и това ще бъде едно от първите ми предложения към общинския съвет.

- Какви смятате, че са вашите шансове да влезете в общинската власт?

- Аз съм артист, не политик. Мисля, че за да бъде интересен животът на всички, трябва да ни е цветно. Трябва да има хора с богат житейски опит, аз смятам, че имам такъв. В този ред на мисли смятам, че имам шансове да бъда оценен от хора, които разсъждават и мислят като мен, а те не са малко.

- Тази седмица заминавате на турне в Америка. Какво ще играете там?

- Заедно с Камен Воденичаров и Жоро Мамалев ще играем едно страхотно представление. Казва се “Майстори на комедията”. Играли сме го почти в цяла Европа. В България се радва на голям успех и сега с удоволствие ще го представим на нашите приятели в Съединените щати и Канада, където има българи. Постоянно ми се обаждат оттам. Наскоро едни приятели от Торонто ми се обадиха и ми казаха, че имат вече билети и ни очакват.

Сигурен съм, че ще бъде хубаво. Това не ми е първото турне в САЩ и Канада. Там публиката е много искрена и импулсивна. Българите там реагират както американската публика, много бурно.

/24chasa.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>