Председателят на „“Партия на зелените“ Владимир Николов в предаването Референдум- Въвеждане на минимална почасова ставка, която да увеличи доходите на работещите!

vlado1

Против донаборната военна служба, за подобряване на условията, заплащането и материалната база на платената армия!

Само в Референдум: Гласоводител. Състезанието на кандидати за бъдещия парламент продължава във второто издание на предизборния тест "Гласоводител". Тази вечер в студиото на "Референдум" бяха представители на още 4 политически сили, които участват в кампанията. Какви са позициите им за ръста на минималната работна заплата, за санкциите на Европейския съюз към Русия, наборната военна служба, монопола на Здравната каса. Това са част от въпросите в нашия тест, на които кандидатите отговориха пред Вас и аргументираха позициите си. Експресното социологическо допитване на "Алфа Рисърч" в реално време тества нагласите на обществото така: Бихте ли променили мнението си за кого ще гласувате, в зависимост от представянето на кандидатите в предизборната кампания? Участниците в студиото на "Референдум" по реда, определен с жребий от ЦИК, бяха: Владимир Николов – председател на ПП „Партия на Зелените”, водач на листата в 23 МИР в София Зорница Атанасова – председател на ПП „Движение Напред България“, водач на листата в Благоевград и София област Младен Младенов – председател на ПП „Национална републиканска партия“, водач на листата в 25 МИР в София Проф. Лъчезар Аврамов – кандидат за депутат от ПП „Движение за радикална промяна Българската пролет“, водач на листата в 23 МИР в София. В това предаване имаха възможност да участват и кандидати от БДЦ, но те решиха да не се възползват от тази възможност. Тестът "Гласоводител" е една от безплатните форми на обществената БНТ, в която кандидати за парламента могат да участват. Той има общо 31 въпроса. За предаването тази вечер избрахме 6 от тях. Участниците имаха равно време, за да отговорят, да дискутират и да защитят позициите си. Отговорите по регламент можеха да бъдат: "съгласен", "несъгласен" и "въздържал се". Участие на председателя на „Партия на зелените“ Владимир Николов в състезанието за предизборни кандидати.

 

Какви са позициите им за минималната работна заплата за санкциите на Европейския съюз към Русия, наборната военна служба, монопола на здравната каса това са част от въпросите.

Ето какво отговори Владимир Николов, водач на листа в София МИР 21 :

Въпрос: Изменението на минималната работна заплата да се обвържат  с темповете на увеличение на средната работна заплата?

В.Н.: Аз ще гласувам със неутрален, според „Партия на зелените“ може би вече е дошло време да се въведе почасовото заплащане или така наречената минимална часова ставка и да бъде заменена напълно минималната работна заплата. Много често статистиците правят сравнение между минималната работна заплата в България и в страните от Европейския съюз, но не взимат под внимание, това че в Европейския съюз отдавна заплащането е почасово, ежеседмично, но бива изчислявано по различни форми към месечната заплата.

Въпрос: И ако има почасово заплащане според вас как  ще се повишат доходите?

В.Н.: Сега почасовото заплащане така или иначе е регламентирано от нормативните актове от управление на Министерски съвет и то съществува паралелно с минималната работна заплата, но при въвеждането на минималната почасова ставка, според нас ще се получи по-голяма гъвкавост в пазара на труда и ще се постигне по-голяма ефективност и на качеството на труда и на производството по този начин според нас ще се намали и ще се изсветли по скоро сивият сектор, защото осигурителните вноски ще се плащат на базата на часовете изработени от дадения човек и оттам ще се съберат и осигурителните вноски, вноските, които за пенсия. При всички положения, ние смятаме, че това ще доведе до по-голяма качество на труда, а именно до достойно заплащане на работите на хората.

Въпрос: Да се въведат квоти за задължително предлагане на български стоки в супермаркетите? Г-н Николов добър стимул ли е това за българското производство и как гледате вие на тази идея?

В.Н.: Според нас не само е добър, но е и задължителна мярка, затова гласувам със съгласен.

Въпрос: И какви да са квотите, колко процента например?

В.Н.: Квотите ще бъдат разделени процентно спрямо вида на продукта, няма как да кажем за даден продукт да ги уеднаквим всички продукти и да ги сложим на масата, спрямо производството, като се направи анализа на това какво произвеждаме и какво можем да предложим в тези магазини, но нашите производители да имат една запазена позиция, с която могат да си предлагат стоките, в тази връзка ние сме за създаването на две нови структури: Едната е истинска българска инвестиционна банка, която да предлага ниски лихви за зелена икономика за леката промишленост, за земеделието и т.н. Другата е да бъде създаден един фонд за селата с един така примерен бюджет от 500 млн.лева и в него да участват села и райони, в които не можаха да участват в програмите за селското развитие, и които така или иначе не получават пари и субсидии от общините.

Въпрос:С какъв ресурс бихте разкрили такава банка или такъв фонд, откъде според вас може да се спести да има две такива институции?

В.Н.: Да ви кажа има много места, откъдето могат да се спестят.

Въпрос: Кажете ми едно?

В.Н.: Ами едното е да се ограничи корупцията тъмните сделки, обществените поръчки на тъмно, другата е, която ние от „Партия на зелените“ заявяваме е за изключителен държавен монопол над природните подземни богатства на България, защото в момента всичките добивни предприятия изнасят парите ни в чужбина с нашите си залежи.

Въпрос: България да предприеме конкретни стъпки за отпадане на санкциите на Евросъюза спрямо Русия, независимо дали Русия спазва споразумението за ненамеса в Източна Украйна, каква е позицията на „Партия на зелените“?

В.Н.: Неутрален, така зададен въпроса е меко казано некоректно, защото не се знае е кой е точно критерия за спазване на Минските споразумения и двете страни взаимно се обвиняват, че се нарушават договорките, едните нападат  другите и така нататък. Според нас въпроса и нашата позиция трябва да бъдем по оптегаеми, трябва да моделираме преговори за извличането на полезни за България политически решения, които рано или късно ще доведат до падането на тези санкции. Ние най-малкото в исторически план сме обвързани с Русия, но също така не трябва да забравяме, че ние сме член на Европейския съюз и НАТО, където също имаме свои договорки и трябва да спазваме и да се съобразяваме с тях, но всичко това да не става в разрез с националните ни интереси.

Въпрос: От една страна Европейския съюз налага санкции в сферата на обществения сектор, енергетиката отбраната и в сферата на изделията с двойна употреба и Русия решава да отговори на тези санкции от Европейския съюз, т.е дали тя ще отговори с това, че ще спре земеделска продукция от Европейския съюз или ще приеме това да се строи завод на „Мерцедес“ както казахте? Не прави ли това въпросът малко по-различен, от който ние го разглеждаме?

В.Н.: Няма нищо нелогично, Европа се превръща в някакво или по-скоро се опитва да се превърне в някакво странно явление с Европейския съюз с двете скорости, с трета скорост, което дефинира, че по-малките държави или така по-бедни като нас едва ли не ги броят за равноправни страни членки или партньори в цялата ситуация.

Въпрос: Да се въведе ли задължителна донаборна служба от 6 месеца за български младежи навършили 19 години?

В.Н.: Не съм съгласен, защото тази мярка първо е несъвместима с платената армия, второ ако бъде въведена редовната наборна армия ще бъде по-голяма от платената армия такава и, за да има такива разсъждения дали да бъде въведена наборната военна служба първо трябва да видим каква е целта на цялото това нещо, ако е само, за да раздуем така да се каже , да покажем, че имаме някаква армия или някаква странна носталгия от миналото, за мен това нещо е нелепо. Ако искаме наистина да имаме армия достойна, трябва първо да променим условията на тези хора, които в момента работят на щат към Българската армия. С подобряване на първо време на заплатите, да я направим по-атрактивна като цяло тази служба, да обезпечим материално и технически армията и да подобрим самата им материална база. Просто в момента аз не виждам смисъл да караме тези млади момчета, вместо да продължават образованието си да се развиват, хора които трябва да поемат икономиката и политиката на тази страна да им губим времето в днешни времена с една такава стъпка.

Вижте целият дебат тук:

zzzzzzzzzzz1

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>