Христо Дунчев от „Партия на Зелените“ –- „Ние стъпваме на общочовешкото разбиране, ако няма природа, няма човек!“

^75E6058A2B9C77DA3A1893B0E305D378B62A619E28780E29BD^pimgpsh_fullsize_distr

 Стига с назначаването на верни и доверни хора в общинската администрация!

Много се нашумя особено около вашата област екологията в опазване на картата на Пирин, защото тя с всяка една година се променя, днес в социалната мрежа бяха публикували общия устройствен план на Пирин за 2014 за една ски зона, а сега намеренията са 3,4 такива активни места, които предполагат, че ще има и безусловна сеч, което на никой не му се иска, но дайте да започнем от там, вие сте кандидат водач на листа от „Партия на зелените“ в Търговище и в Пазрджик. Защо решихте да участвате в изборите?

Да ви кажа право през  последните  27 години от моя живот съм свързан с „Партия на Зелените“, водя битка със зелената мафия от много отдавна, родом съм от пазарджишко, иначе и съм свързан с проблемите там.

И там е битката с дървената мафия?

Да там ще водим битка с дървената мафия, а в Търговище,  част от живота ми е минал в дейност свързана с общинската администрация с местното самоуправление, с местни бизнеси, познавам хората и хората ме познават в определен смисъл и затова поех Търговишки окръг и Пазарджик.

 Един кратък коментар за Пирин?

За казуса Пирин, да Ви  кажа в последно време малко се говори за екология, но се правят бомбастични обещания, сега бедността е порок, малките пенсии ниското заплащане това доведе над 2 млн души да търсят хляба си извън България в   Европа и Америка. Ние затова и участваме самостоятелно на тези избори отново да поставим въпроса, че съществуват и други партии освен БСП, ГЕРБ и т.н., които образуват политическо статукво и да защитим Зелената идея, ние сме единствените партии и още две зелени партии, които имат реална идеология, които стъпват  на общочовешкото разбиране, ако няма природа, няма човек, човекът като живее в природата трябва да живее и да работи и да се храни, така че да  остава, да се възстановява, за да може да съществува, за да продължава да съществува човечеството, като е жив човека трябва да има високо качество на живот.

Много философско е това мислене?

Ние правим оценка, че на избирателя в България му писна от такива безпочвени обещания, а човека се нуждае от идея, за да съществува  като разумно същество човек трябва да вярва в нещо, освен в Бог и в някаква идея, която е действена, която отговаря на неговите потребности, на неговия смисъл на живот. Защото да опазиш природата да има човечество има смисъл, а да гласуваш за крадци какъв е смисълът, които за 27 години докараха една държава до полуразпад, до геноцид както го нарича Ренета Инджова.

Отговорете ми на този въпрос, той ще обхване и двете общини, удовлетворен ли сте от работата на тези градове, вие влизайки в 44 Народно събрание, вие ще трябва да работите за тези области?

Тука е противоречива оценката давам за пример едно куриозно решение в българските общини, за общинска администрация трябва да се назначават хора с висше образование, а за кмет няма такова изискване. След всички избори започват да се назначават верни и неверни лица свързани с партията, която е на власт или хора, които най- много са викали на митингите.

Що се касае за проблемите на тези две области мога да кажа за Търговище, той като град, напротив е тръгнал надолу, особено инфраструктурата дупка до дупка, оправиха се някои работи от проектите около площада, но само толкова, като излезеш извън района, нещата са съвсем по друг начин, донякъде безработицата е  решена чрез някои предприятия, които съществуват, но като цяло района е с висока безработица. Има и много социални проблеми, липсата на доходност и голяма част от населението се изнася. А има и една незаинтересованост, аз даже бих се обърнал към, тези които не гласуват. „

Там ще мерите сили с Делян Пеевски?

Те там се оплакват, че ДПС е на власт, 48  хил. са избирателите, 11 хил са от турското малцинство, но на изборите гласуват 26 хил души останалите 22 хил. не гласуват и след това се сърдят, защото 11 хил имат 40% гласове, излезте, гласувайте бе хора!

Е сега е момента да ги убедите? Падна задължителното гласуване Конституционния съд го отмени?

Нашата позиция за разлика от статуквото не сме, нито да реформираме, нито да надграждаме, защото това наистина, което се направи за 27 години то не може да се реформира, то доведе България до просешка тояга, доведе я до това, че ние сме на последно място по всички показатели.

Как да станат нещата, как да се оправим?

 Нашата идея е, че  държавата  категорично трябва да се раздели с неолибералния икономически политически  модел, към който е поела. Неолибералната теория за пазара на всичко и той като основен регулатор на живота е естествена последица на сегашното положение и в икономиката, и в живота на българите, индивидуалистичния характер той е на неолибералната икономика е само в полза на големите корпурации на световния транснационален капитал и всичко надолу се смачква. Всичките тея приказки, че ще отделим голямо внимание на дребния и среден бизнес, няма да стане по модела неолибералния модел, защото той води към структурата на укрепване на едрия капитал.

Кое е вашето предложение?

Нашето предложение е да се върнем към нормалния капитализъм и към нормалните стоково -парични отношения.

Възможно ли е обаче, докато сме членки на Европейския съюз?

Да ще Ви обясня, както нашите предци са направили Великотърновската конституция като една от най-демократичните в света за времето си как, взимат от Белгия конституцията и правят следващата още по демократична, ами сега не е толкова далече Дания, Дания е член на Европейския съюз, в Дания 50% от собствеността е държавна и то структуроопределящи  предприятия в икономиката, управляват се конкурентно способни и внасят над 50 на сто печалба в хазната, 53 на сто от населението работи в държавния сектор. Това трябва да се постигне от нас, ние поставяме въпроса, че трябва веднага да се направи закон за изключителен монопол на природните богатства. Природните богатства трябва да си ги върнем, добивната промишленост.

Натура 2000 пази по някакъв начин?

Защо, ще Ви кажа подписвал съм декларации за пазена на тайни те са 20 годишни, минали са от тогава и така МПК „Пирдоп“ произвеждаше от 800 до 1200 килограма чисто злато всеки месец и влизаха в държавата и 7 до 8 тона чисто сребро. Сега в държавата влиза 1,5% от концесионната такса на концесионера и всичко това отива в определени фирми, ще бъде ли лошо на държавата, ако има 12 тона на годината злато, ще се реши ли въпроса с пенсиите, ще се създаде ли пенсионен фонд, на базата само на това злато, което се добива, ще се създаде ли пенсионен фонд, който да зависи от вас, който работи, аз да си взимам пенсията. Ние искаме пенсионен фонд от държавната протекция, но в който всеки си има своята сметка и му се трупат паричките в този фонд, като се пенсионира от неговите парички да му се плаща пенсията. Като почине, наследниците това което е останало си го взимат.

Въпросът е дали има обаче още злато?

Има, ние сме на четвърто място в света по залежи от злато.Трън защо ще го даваме на концесия, в тази връзка нашата партия  е против концесията, да публично частно  партньорство да, може да дойдат и външни, но без концесия 50 или 60 процента от печалбата да влиза в бюджета на държавата. Защото нека да не се лъжем големите данъкоплатци, които са фирми и така нататък не плащат всичко на това, което печелят. А има друг въпрос 2014 година мисля, че печалбата на ЧЕЗ България е 120млн. лева от тях е платила 12млн евро данък 10% и са останали колко 108 млн., които са отишли в чешката държава и са подкрепили пенсионните фондове, толкова ли е трудно.

Едни златни мини излизат от страната?

Да, даже по-рано ние си го преработвахме, но сега спряхме да го преработваме и сега в момента се преработва в Средна Африка, защото никъде в Европа не желаят да го преработват.

Ама изтеглили 16 млд. дълг?

С този дълг няма да санирам жилищата, да ме извинят хората, които са доволни от енергийната ефективност и имат нужда и аз разбирам и всеки разбира, но с тея 2 млд .бих откупил „Нехтофим“.

Какво ще направите за българския избирател, ако имат доблестта или желанието да Ви вкарат в 44 Народно събрание?

Ние сме реалисти хора в „Партия на зелените“, макар че повечето са млади хора и да обещаем, че сега изведнъж като влезем в Парламента и гласуват за нас, че толкова много ще гласуват, че ще направим правителство и ще почнем това за 4 години да създадем държавен сектор.

Говорим конкретни неща?

Ако те се обърнат към нас и ни помогнат и решат да сменят тези, които 27 години непрекъснато разтурят България, ние ще се постараем да бъдем техния трибун, защото сме хора като тях, обикновени хора, да можем да се борим срещу всяко нещо, например корупцията, веднага ще поставим закон за борба с корупцията, да няма давност за корупционните престъпления  и закон за антикoрупционната експертиза, създаване на орган да прибира тези, които са корумпирани, този закон да не позволява на нито един закон или подзаконов норматив да не влезе в Парламента, ако съдържа в себе си корупционен риск и възможности за корупционни схеми, тогава ще се преборим с корупцията.

Сега се борят с корупцията, ето има съд, специализирана прокуратура?

Е има, но колко са влезли,  2млд. от контрабандата сме получили, пък нито един контрабандист не лежи в затвора.

Тоя въпрос и аз съм си го задавал ама?

Господа, които управлявахте досега, и които не преборихте корупцията вземете си парцалките и напускайте Парламента и го дайте на хората, които поне ще милеят, няма който да не си е облизал пръста, да е бръкнал в кацата с меда, но поне да остане от меда за народа, та и той да се пооближе.

Вие готови листи с ваши бизнес партньори в общи линии доближаващи се до корупцията да тръгнете срещу тях?

Да готови сме и трябва да ви кажа, че ние сме и оптимисти, така че както моя дядо ми казваше човек знае и 2 и 200 и,  че кучето скача според  тоягата.

Сега ще изгубите приятели?

Не ще изгубим лапачи, а те са 8 ,10%,  които имат пари. Ние скачаме от тема в тема, но тези сега напъни за еврозоната, за напускането на валутния борд, по нашата оценка са предизвикани от това, че продължават в населението и то в населението, което е с влогове от 10 хил лева, да стоят едни 40 и няколко млд.  лева във влогове, е това е идеята бързо влизане в Европейския съюз и премахване на Валутния борд, за да може лева да почне да варира, да се девалвира и да се оберат и тея пари на хората.

Успех на изборите!

Номер 12 зелените, това е нашата бюлетина!

Вижте видеото тук:

^4B094CAB3B53F2D7B4D38D0AA7690D02965973C831ADD7AF4D^pimgpsh_fullsize_distr ^5C4719D2ECAB9E57E9F90D150BCB2AAE173863F43004BF404C^pimgpsh_fullsize_distr

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>